Spotify – ce și cum…

April 15th, 2018

După 10 ani de la înființare, avem Spotify și în Romania! În sfîrșit! Spun în sfîrșit pentru că eu cel puțin îl așteptam demult. Mai mult din curiozitate pentru că mi-a fost lene să fac cacarumbe pentru a putea asculta. Trebuiau făcute cacarumbe pentru că dacă nu era lansat într-o țară, Spotify-ul era astfel programat să nu poată fi accesat din acea țară și trebuiau făcute anumite artificii ca să te poți folosi de serviciile lui. Poate am luat-o cam repede și poate nu știe toată lumea despre ce vorbesc eu aici. Pentru cine nu știe să arunce un ochi, aici, aici și aici.

 

La acest moment coordonatele Spotify sînt următoarele:

  • Peste 159 de millioane de utilizatori activi
  • Peste 71 de millioane de utilizatori plătitori
  • Peste 30.000 de melodii adăugate în fiecare zi
  • În jur de 35 de milioane de melodii, disponibile atât pentru utilizatorii variantei gratuite, dar şi celor care au optat pentru varianta Premium
  • Peste 2 miliarde de playlist-uri disponibile, cu 2 milioane de playlist-uri nou create în fiecare zi
  • Peste 8 miliarde de Euro plătiţi către deţinătorii drepturilor de autor, de la lansarea serviciului în octombrie 2008
  • Prezenţă în 62 de pieţe

L-am deschis în ziua inaugurării și la 2 ore m-am îndrăgostit de el. La suma de bani (4,99 EURO / lună) pe care o plătești este SENZAȚIE! Nu o să fac aici analiza serviciilor ci doar vreau să vă dau niște idei despre cum să-l exploatați la maxim și cum să vă bucurați de o experiență cît mai plăcută.

  1. Imediat ce v-ați făcut cont începeți să vă adăugați artiștii preferați. Ajutați-vă de ”Search” și apoi, pe pagina artistului apăsați butonul ”Follow”. Cu cît mai mulți artiști adăugați cu atît Spotify va încerca să vă evidențieze artiști similari. Puteți chiar dumneavoastră să supralicitați atunci cînd găsiți artiștii preferați, utilizînd butonul ”Related artists”. Spotify vă va sugera trupe / artiști pe gen similar.
  2. Nu uitați să mergeți la ”Settings”, secțiunea ”Music Quality” pentru a verifica dacă sînt întrunite toate condițiile de calitate a muzicii pe care vi le doriți. Trebuie să știți că ”High Quality Streaming” este o funcție disponibilă doar utilizatorilor plătitori.
  3. FOARTE IMPORTANT! Folosiți-vă de Playlist-uri. Cu ajutorul playlist-urilor puteți să vă clasificați muzica îndrăgită după bunul plac. Pe genuri, pe artiști, pe ani, etc. Nu vă dau sfaturi pentru că fiecare face cum vrea și cum îi este mai bine. Aveți deasemenea o funcție (magică o numesc eu) de creere folder-e. Astfel că limita e cerul. Vă puteți aranja muzica exact ca în calculator, inclusiv prin intermediul folder-elor.
  4. Sincronizați-vă cu contul de Facebook. Nu prea recomand asta în cazul majorității aplicațiilor. Aici însă aveți un mare avantaj. Vă găsiți prietenii pe care îi aveți pe Facebook (prin intermediul butonului ”Find Friends”) și vă puneți la comun noile ”descoperiri” muzicale” sau creați playlist-uri în colaborare cu ei.
  5. ”Abuzați” de următoarele funcții pentru a fi la curent cu: albume, piese noi ale artiștilor preferați și artiști noi pe gustul dumneavoastră.
    • Daily Mix (o serie de playlist-uri ce îmbină melodiile preferate cu noutăţi ce ar putea fi pe gustul utilizatorului),
    • Release Radar (un playlist format din melodii noi, în baza artiştilor cei mai ascultaţi, conţinut actualizat în fiecare zi de vineri) şi
    • Discover Weekly ( un playlist creat în funcţie de obiceiurile specifice utilizatorului, disponibil în curând) aduc muzica preferată mai aproape ca niciodată.
  6. Alte metode pentru a explora titluri noi, pe gustul dumneavozatră:
    • Vă puteți crea un fel de radio asociat unei trupe sau artist care vă va furniza piese de gen / stil  asemănător cu trupa în cauză. Ajungeți la această opțiune prin intermediul cercului cu trei puncte de pe pagina aartistului (sub numele acestuia) și click pe: ”Go to Artist Radio” – Nu uitați să votați piesele care vă plac! În acest fel ajutați Spotify-ul să fie cît mai exact în propunerile pe care vi le face legate de gen / stil / artiști.
    • În playlist-ul ”Queue” după piesele pe care le programați dumneavoastră, Spotify vă propune o grămadă de alte piese. Ca și în cazul ”Artist Radio”, aveți posibilitatea de vot
  7. În cadrul secțiunii ”Browse” aveți un buton ”Concerts” care prin apăsare vă duce pe o pagină unde găsiți date de concerte apropiate de locul unde vă aflați.
  8. Poate ar fi bine să știți că în afară de muzică, Spotify mai oferă și o secțiune ”Podcasts„ care cuprinde emisiuni pe diverse teme. Tot ce vă rămîne în caz că sînteți interesați, este să vă jucați cu funcția ”Search” acolo.

2 thoughts on “Spotify – ce și cum…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.